| Objawy nadmiaru | Objawy niedoboru | Źródło | ||||||||||
| A | Zatrucie organizmu demineralizację kości, wapnienie innych tkanek, upośledzenie ultrafiltracji w kłębuszkach nerkowych; | Zahamowanie wzrostu, patologiczne zmiany nabłonka, zapalenie spojówek, rogowacenie nabłonków: oka, dróg oddechowych, wywołuje ślepotę zmierzchową, w ostateczności do ślepoty | Oleje rybne, tran pełne mleko, jaka, sery, warzywa | |||||||||
| D | ból głowy, mdłości, senność, swędzenie skóry, pękanie warg, zaburzenia widzenia, ból wokół kości długich | Zahamowanie wzrostu – procesów kościotwórczych, zakłócenie przebudowy elementów szkieletowych zaburzenia w gospodarce wapieniem i fosforem w organizmie. W wieku dziecięcym skutkiem są deformacje szkieletu – krzywica | Tran, masło, jaja, drożdże | |||||||||
| E | Zmieniona budowa krwinek czerwonych, kreatynuria, dystrofia (osłabienie) mięśni, obniżona płodność, zwiększa ryzyko poronień | Olej słonecznikowy, sojowy, kiełki | ||||||||||
| K | Skaza krwotoczna, upośledzona synteza protrombiny (u chorych leczonych antybiotykami lub sulfonamidami) | Kapusta, szpinak, zapotrzebowanie całkowicie pokrywane jest przez produkcje flory jelitowej | ||||||||||
| C | Nieprawidłowy stan tkanki łącznej, pękanie naczyń krwionośnych włosowatych, szkorbut, wypadanie zębów, nieprawidłowy wzrost kości | Owoce cytrusowe, owoce głogu, jarzyny spożywane na surowo | ||||||||||
| B1 | Zaburzenia katabolizmu sacharydów, niedowład mięśni, choroba beri-beri, zaburzenia pracy neuronów i włókien nerwowych | Drożdże, ziarna zburz razowy chleb, mięso, sery, mleko wątroba | ||||||||||
| B2 | Zahamowanie wzrost, zmiany chorobowe w jamie ustnej i na przedniej powierzchni (zapalenia skóry, pęknięci kącików ust) | Wątroba, sery, mleko, jaja, niektóre jarzyny, drożdże | ||||||||||
| B6 | Zaburzenia przemiany białek, zmiany chorobowe skóry, drgawki, nadmierna pobudliwość | Wątroba, jaja, jarzyny, mięso, banany, kiełki pszenicy, otręby ryżowe | ||||||||||
| H | Halucynacje, depresje, choroby skóry, bóle mięśni | Głównie synteza przez bakterie, drożdże, wątroba, mleko | ||||||||||
| B12 | Anemia złośliwa, zaburzenia wzroku, zaburzenia w tworzeniu erytrocytów, | Wątroba, nerki, jaja, drożdże, mięso, mleko | ||||||||||
Biologia w pytaniach i odpowiedziach
